Život je poznání, ukáže vzdělávací festival v Hlinsku

 

TP_kulturni_akce_zaří

Sáhnout si na brouka velkého jako dlaň, prohlédnout si historii přes virtuální realitu, nakouknout pod ruce designéra proslulé značky nebo použít kouzelný kliček do Logopedického království. To a mnoho jiného čeká na letošní účastníky interaktivního vzdělávacího festivalu Týden Poznání Hlinecko, který probíhá od 22. do 29. září 2024 v Hlinsku.

Mottem akce „Život je poznání“ organizátoři přibližují náplň celého festivalu. Kombinací praktických workshopů, dílen, přednášek, exkurzí i besed nabízejí především předškolákům, školákům a studentům prožitkovou formu vzdělávání a osvojování si různých znalostí i dovedností pro svůj budoucí profesní život. „Vedle téhle interaktivní formy učení můžeme podobnými akcemi ukázat, že věda, inovace, kvalitní vzdělávání a rozvoj mají své zastoupení i v regionech, nejen ve velkých městech. A možná i díky takovýmto akcím lidé pochopí, že vracet se například po studiích žít do svých regionů má smysl,“ doplňuje k akci starosta Hlinska Miroslav Krčil.

I když se festival zaměřuje především na ty, kteří svůj profesní život teprve plánují, tak mnoho programů je určeno i pro veřejnost a nadšence pro vědu, techniku, inovátorství i další odborné obory. „Ukážeme návštěvníkům motýly i brouky, za kterým by se jinak museli vydat až do tropických oblastí. Zároveň chceme hmyz přiblížit i těm, kteří ho neshledávají právě okouzlujícím, třeba jejich názor trochu změníme. Bohatost a pestrost tohohle hmyzího světa je totiž neuvěřitelná,“ vysvětluje majitel Muzea motýlů a brouků Oldřich Černý a dodává, že pro Týden Poznání s kolegy v muzeu připravili speciální program „Motýli ani brouci nekoušou“, který mohou navštívit žáci, studenti i široká veřejnost.  

Veřejné instituce i obce mají co nabídnout, ale jedním z cílů festivalu je také propojovat jednotlivé veřejné subjekty s komerčním sektorem. „Právě spoluprací veřejného, neziskového a komerčního sektoru vzniká ideální prostředí pro růst celého regionu. Mohou se skvěle doplňovat, a pokud každý dá to, co umí nejlépe, těží z toho nejen oni, ale především obyvatelé, protože vzájemné dobro a spolupráce je nedílnou součástí každého opravdového rozvoje,“ upozorňuje na další důvody pořádání festivalu Jan Holeček, vedoucí Místní akční skupiny (MAS) Hlinecko, která Týden Poznání pořádá a organizuje.

I proto se do festivalu Týden Poznání zapojuje hned několik prosperujících firem z regionu, které vyvážejí své produkty do celého světa. „ETA je pojem, který zná každý v této zemi. Během Týdne Poznání mohou návštěvníci projít bránou času a prohlédnout si design ETA výrobků od těch prvních až po současné. Necháme je nahlédnout také do našeho vývojového oddělení, které stále sídlí v Hlinsku,“ popisuje Luboš Joska, manažer vývojových projektů ETA, a dodává, že na přednášku „ETA v práci designérů“, kterou připravili speciálně pro Týden Poznání, si mohou účastníci připravit i vlastní dotazy. „Odpovídat na ně bude Jiří Hulák, který je odborníkem na historii průmyslového designu a pracuje pro Národní technické muzeum, a současný designér firmy ETA Zdeněk Veverka. Ti jsou na veškeré dotazy ti nejpovolanější,“ doplnil Joska.     

K náplni festivalu přispěje na 14 veřejných i komerčních institucí, které si připravily pro Týden Poznání vždy nějaký unikátní program. Některé organizace nabízí program na celý týden, jiné se angažují jen ve vybrané dny. Každý program je ale přizpůsobený jednotlivým věkovým skupinám, a i podle tohoto zaměření se na něj mohou účastníci hlásit. Vedle mateřských, základních a středních škol je na festival zvána i široká veřejnost.

Týden Poznání organizuje Místní akční skupina Hlinecko. Ta při své každodenní práci pomáhá firmám, institucím i obcím na Hlinecku především získávat finanční prostředky na vlastní rozvoj. MAS také sama aktivně hledá a vytváří cesty růstu, inovací a smysluplných projektů, které zlepší region i život jeho obyvatel. Těm, kteří se zasluhují nebo usilují o rozvoj svůj i svého regionu, také ochotně dělá zkušeného průvodce v oblasti financí, energetiky, vzdělávání, sociálních služeb, zemědělství, technologií, inovací aj.

Veškeré informace včetně seznamu všech zapojených institucí, kompletního programu a možnosti přihlásit se na jeho jednotlivé části zájemci najdou zde:  https://www.mashlinecko.cz/tyden-poznani.

 

Kontakty pro další informace:

Vedoucí MAS Hlinecko Jan Holeček, telefon: 608 231 955, e-mail: holecek@mashlinecko.cz

Starosta města Hlinsko Miroslav Krčil, telefon: 605 974 304, e-mail: krcil@hlinsko.cz

WEB: www.mashlinecko.cz

Facebook MAS Hlinecko, Instagram mashlinecko

#zivotejepoznani