Chutě z celé Evropy okusilo na pět set návštěvníků

 

Pardubice – Ochutnat speciality z různých koutů Evropy a přitom se inspirovat zdravou kuchyní. Takové bylo krédo letošního šestého ročníku Jak nám chutná Evropa, který již tradičně uspořádala škola SVÍTÁNÍ, kde se vzdělávají žáci a klienti s mentálním a kombinovaným postižením. Akce se uskutečnila v úterý 15. září od 13 do 15 hodin před Palácem Pardubice a nabídla téměř pěti stům návštěvníkům zdarma velkou gastronomickou podívanou s možností ochutnávání.

Přes deset soutěžních týmů připravilo příchozím pokrmy z Řecka, Rakouska, České republiky, Francie, Španělska ale také Bulharska či Finska a mnoha dalších zemí. „Líbilo se mi, že se do přípravy pokrmů, která byla zároveň i soutěží o Řád evropské vařečky, pustily všechny školy s velkým nasazením a nápaditostí. K ochutnání bylo nepřeberné množství salátů, pomazánek, ale i dezertů a všemožných jiných pochutin,“ sdělila ředitelka školy SVÍTÁNÍ Miluše Horská. Řád evropské vařečky vyhrála Labská hotelová střední a odborná škola a Střední odborné učiliště, která se postarala také o vystoupení v podobě ukázky přípravy nealkoholických koktejlů. Na druhém a třetím místě stanuly podle hlasování návštěvníků týmy tříd a sociálně terapeutické dílny školy SVÍTÁNÍ.

Součástí celého odpoledne bylo také mnoho kulturních aktivit. Divákům se představily všechny tři umělecké soubory školy SVÍTÁNÍ, či Drahomíra Bačkorová a Magdalena Pomajzlová s dynamickou ukázkou AshtangaYogy. V ohledech zdravého stravování předávala zájemcům zkušenosti výživová poradkyně Margit Slimáková. „Všichni jsme si to ve společné spolupráci skvěle užili bez ohledu na hendikep. Je příjemné pobavit se a zároveň napomáhat v překonávání ostychu ze vzájemné komunikace zdravých a hendikepovaných lidí,“ dodala ředitelka školy SVÍTÁNÍ Miluše Horská.